MENI

Prognoza vremena do kraja marta 2018. po metodi Koljčickog

U najkraćem: temperatura će u narednom periodu biti iznad prosečnih vrednosti. U toku zime ne očekuju se ekstremno niske temperature * Staro srpsko verovanje kaže da period od 12 dana između katoličkog i pravoslavnog Božića predstavlja 12 meseci u narednoj godini, pa je na osnovu toga Radivoje Komazec iz Sivca napravio je edviđanje za prva tri meseca u 2018. godini. 

Pixabay



- Tokom 12 dana precizno zapisujem svaku meteorološku promenu jer se promene moraju neprekidno pratiti 24 časa. Svakih 48 minuta u toku dana računa se kao jedan dan u mesecu za koji se radi prognoza. Na osnovu toga se pravi šema po uzoru na prognostičara Borisa Koljčickog - rekao je Radivoje Komazec, koji kaže da je njegov metod prognoziranja kombinacija prirode i nauke.

On objašnjava da praznici uvek padaju istog datuma, ali da se vreme u tom periodu menja. To ga je zainteresovalo, pa je počeo da se time bavi.

- Nauka nije dovoljna i trebalo bi više da se okrenemo prirodi i da pratimo šta se u njoj dešava - objašnjava poljoprivredni tehničar.

Evo kakvo nas vreme očeka u januaru, februaru i martu 2018. godine:

JANUAR

Januar će biti mnogo topliji u odnosu na prethodne godine. Prvi sneg će padati 11. januara i zadržaće se veoma kratko. Nešto jače zahlađenje koje će biti oko -5 stepeni Celzijusa očekuje se 20. januara i tada će pasti nešto veći sneg. Dnevne temperature će u prvom delu meseca dostizati i 11 stepeni, ali to neće dugo potrajati.

FEBRUAR

Tokom februara nas očekuje promenljivo vreme sa više kišnih dana i malo snega. Temperatura će i u drugom mesecu biti iznad proseka. Maksimalna temperatura u februaru biće oko 10 stepeni Celzijusa sredinom meseca, dok se krajem meseca očekuje najniža, koja će biti oko -6 stepeni Celzijusa.

MART

Prvih 10 dana u martu će vreme biti promenljivo, sa vrlo slabom susnežicom. Trećeg dana u mesecu očekuje se manji jutarnji mraz, dok će 10. biti kišovito sa pojačanom košavom. Temperature će u poslednjoj trećini meseca prelaziti 20. podelak na Celzijusovoj skali.

Izvor: republika.rs

Нема коментара:

Постави коментар