MENI

ZONA ZAMFIROVA: Snimaće se i treći deo

Scenaristi i producenti Miroslav i Ivana Mitić izjavili su danas da planiraju snimanje i trećeg dela filma "Zona Zamfirova".

Youtube Screenshot


Mitić je na konferenciji za novinare u Vrnjačkoj Banji, gde se u okviru 41. Festivala filmskog scenarija prikazuje film "Zona Zamfirova, drugi deo", u režiji Juga Radivojevića, rekao da imaju ideju da snime i treći deo priče koja bi se dešavala u priodu od 1908. godine, tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

On podseća da se radnja filma "Zona Zamfirova, drugi deo" završava 1908. godine kada je Srbija mobilisana zbog aneksije Bosne i u prvoj verziji su planirali da u završnoj sceni, kada Mane i Zone izlaze iz crkve nakon krštenja, ispred crkve bude hiljadu vojnika koji se žene uoči odlaska u rat.

"Odlučili smo da to ostavimo za treći deo u kome bismo prikazali period od 1908. kroz priču žena. Ja sam uveren da su naše bake sačuvale Srbiju tokom ratova", kaže Mitić.

Pominje da su došli do podatka da je Mane bio istorijska ličnost i da je zaista bio kraljev juvelir, naglasivši da im je bila želja da kroz priču o Manetu zapravo predstave priču o heroju i prikažu da i jedan običan čovek može da dođe do dvora.

Scenarista je rekao i da su se fokusirali na to šta se dešava kada se uništava porodica, jer uništavanjem porodice uništava se i društvo.

Mane i Zone imaju problem da dobiju dete, što je, kako je primetio Mitić, i današnji problem više od 300.000 mladih ljudi u Srbiji. Ni čaršija se, primećuje Ivana Mitić, nije mnogo promenila od tog perioda do danas.

“Čaršija je lik u filmu. Ona nije zlobna, ali je mirođija, uvek mora da se umeša. Zone pokušava da sakrije svoj problem, ali čaršiju to zanima i to se do danas nije promenilo”, kazala je Mitić.

Miroslav Mitić je rekao da je period između 1905. i 1908. bio vrlo plodan za Srbiju i da nisu želeli samo da se fokusiraju na Niš već da prikažu jug Srbije i bogatstvo različitih činilaca koji su uticali na naše društvo.

On je podsetio i da je 2013. godine građen "Zone grad" na Vlasinskom jeziku za potrebe snimanja filma, ali nije završen i dodao da sada očekuju da dobiju dozvolu, te se nadaju da naredne godine "Zone grad" bude završen.

Da li će i kada krenuti snimanje trećeg dela "Zone Zamfirove", Mitić kaže da zavisi od finansijskih sredstva i drugih obaveza svih aktera.

Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар