MENI

Kruševljani pravili ajvar u centru grada! (VIDEO)

Jesen je, vreme za pripremu zimnice. A kakva je to zimnica bez - ajvara?! Kruševljani su ga pravili u najstrožem centru grada, tik do znamenitog Spomenika kosovskim junacima...



„Dođi mi na teglu“ – naziv je manifestacije koja je održana u centru Kruševca, a reč je o takmičenju 15 ekipa u pripremanju čuvenog srpskog proizvoda ajvara. Maštoviti štandovi, 15 kubeta, miris pečene paprike i po nekog specijaliteta – sve to činilo je kolorit centralnog gradskog trga. Takmičari su čuvali recepturu, a bilo ih je iz ih svih sredina, različitih profesija i udruženja…

Odluku o najboljima je doneo tročlani žiri, a najuspešnija ekipa će 22. oktobra učestvovati na republičkom takmičenju koje se održava na Zlatiboru.  Pobednik  takmičenja u pripremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ je ekipa Centra za socijalni rad „Čarapanko-ajvarko“, drugoplasirana je ekipa „Ajvarel iz Umetničkog sokačeta“, a trećeplasirane Belovođanke imale su štand pod nazivom „On je ljut a mi slatke“.

Suorganizatori  manifestacije su Turistička organizacija Kruševac i produkcijska kuća „Bašta Mašta“.



 

Po starom južnjačkom receptu: Domaći ajvar od čiste paprike 


Sastojci:

    30 kg crvene mesnate paprike
    1,5 litra ulja
    200 grama soli
    50 grama esencije
    ljuta paprika po ukusu

Priprema

Ispeći (ispeckati) papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi.

Oljuštiti papriku (odbaciti dršku i semenke) i staviti je u plastični buškasti džak za krompir da se ocedi preko noći (najbolje se cedi u plastičnim džakovima).

Sutradan samleti oceđenu papriku u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu.

Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati zejtin i so i promešati. Pržiti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jačine vatre uz stalno mešanje.

Pri kraju prženja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mešati još 10-tak minuta.

Ajvar je gotov kada vidite da kada provučete kutlaču po dnu šerpe iza nje ostaje trag (u toku pečenja ajvar se prvo zgusne, pa opusti, pa ponovo zgusne).

Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle.

Ostaviti pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom.

Napomena: Ko voli ljut ajvar, može da ispecka i doda ljute paprike po ukusu.

Ako zelite mešanu količinu (malo ljut, malo neljut ajvar) podelite ukupnu masu samlevenih paprika na pola i dodajte ljutu samlevenu papriku u jednu polovinu pre prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар