MENI

Kako najefikasnije ublažiti svrab posle ujeda komarca?

Dakle, komarac vas je već ujeo. Pojavljuje se svrab, dosadna i iritantna. Morate se počešati, a to samo ovaj neprijatan osećaj pojačava. I, šta vam je činiti?

Fotoshop Tofs / Pixabay

1. Medicinski alkohol
Alkohol kao i proizvodi s visokim procentom alkohola poput sredstava za dezinfekciju ruku deluju antiseptično što znači da sprečavaju da se ugriz komarca inficira. Osećaj blagog peckanja koji pružaju odvratiće vam misli od svraba.

2. Sirće
Kiselina u sirćetu zaustaviće svrab. Utapkajte sirće na ubod.

3. Zubna pasta
Mentol u pasti za zube na koži će stvoriti osećaj hlađenja koji mozak puno brže registruje od osećaja svraba. Pasta za zube će smanjiti otok.

4. Kora od banane
Ubod lagano protrljajte korom od banane. Šećer iz kore smiriće kožu i upiti tečnost iz uboda.

5. Sok limuna ili limete
Zahvaljujući svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima mala količina sveže isceđenog soka od limuna ili limete trenutno će smanjiti svrab i sprečiti infekciju. Ovu metodu koristite samo ako ste unutra jer od direktnog izlaganja suncu tamo gde je ubod može nastati plik.

6. Led
Kao i kod opeklina, led smanjuje otečenost i "umrtvljuje" mesto uboda komarca dajući vam barem privremeno olakšanje.

7. Soda bikarbona
Alkalna svojstva sode bikarbone neutraliziraju pH kože te tako pružaju olakšanje od svraba. Kašiku sode rastopite u čaši vode. Namočite krpicu u rastvor pa njome prekrijte ubod i držite kratko vreme.

Нема коментара:

Постави коментар