MENI

Najčudniji novogodišnji običaji

Nova godina će, kazu, stici i onima koji je ne budu čekali. Ali, da ne idemo tako daleko... I dok mi kitimo jelku i zavijamo sarme, ljudi širom sveta hrane komad drveta, jedu ubuđale ptice ili gađaju pudingom plafon!

Arizona, SAD

Što biste se slikali samo sa Deda Mrazom i poklonima, kada možete i sa puškom? U Skotsvilu u Arizoni, lokalni klub ljubitelja oružja organizuje godišnji događaj "Deda Mraz i mašinke". Roditelji i deca mogu da biraju iz čitavog arsenala pištolja, sačmara, mašinki i bacača granata, koje mogu koristiti kao dodatnu scenografiju za fotkanje sa Deda Mrazom. Ovaj događaj je toliko popularan da ljudi često satima čekaju u redu na svoju priliku.

Luizijana, SAD

Na jugu Luizijane, svake Badnje večeri pale se ogromne lomače. Na njima se ništa ritualno ne spaljuje, već služe tome da Papa Noel, njihova verzija Deda Mraza, vidi gde ide kada im dolazi u posetu.

Katalonija

Omiljena tradicija među decom je postavljanje Kaga Tija, u slobodnom prevodu, "drvceta koje kaki". Početkom decembra, Kaga Tio, obična cepanica, se postavlja u kuću i tretira kao kućni ljubimac. Deca ga hrane, pokrivaju noću ćebetom da mu ne bude hladno, i tako dalje. Nadaju se da će on porasti od hrane, pa ga roditelji često krišom zamene većim komadom drveta. Onda se na Božić deca okupe i pevaju pesmicu "Kaki, drvce, kaki, ako nećeš, udarićemo te štapom". Pogađate šta se zatim dešava - udaraju drvo štapovima, kako bi "iskakilo" poklončiće, slatkiše ili novčiće.

Slovačka

Za prazničnom trpezom, glava porodice bi trebalo da kašikom zahvati loksu, božićni puding, a zatim zavrljači zalogaj na plafon. Navodno, što više lokse ostane na plafonu, to će žetva naredne godine biti bogatija.

Hrvatska

U više zemalja, među kojima su Austrija, Nemačka i Mađarska, dobru decu poseti Deda Mraz, a nevaljalu Krampus, dlakava, demonska zver sa rogovima i kopitima. Dok Deda Mraz nosi džak sa poklonima, Krampus nosi bič i na leđima korpu, i po legendi, u nju stavlja nevaljalu decu i vodi ih u Pakao. U nekim zemljama, mladići se prerušavaju u Krampusa i po ulicama zveckaju lancima sa kuglama.

Ukrajina

Umesto kugli, lampica i drugih ukrasa, Ukrajinci često na jelku stavljaju ukrase u obliku paukova i njihovih mreža. Ovaj običaj potiče iz legende po kojoj su siromašnoj, uplakanoj deci paukovi preko noći ispleli blistave mreže, da im ukrase jelku. Pauk i njegova mreža simbolizuju sreću i napredak.

Norveška

Norvežani veruju da je Badnje veče dan kada zli duhovi silaze na Zemlju kako bi iskušavali ljude. Po tradiciji, žene u kući sakrivaju sve metle i četke, kako ne bi privukle veštice kojima je potreban "prevoz" nazad odakle su došle.

Finska

Porodice koje imaju saunu smatraju da u njoj obitavaju duhovi preminulih članova porodice, ili poseban "duh saune", koji pazi da se svi ponašaju kako bi trebalo. Svake Badnje večeri, Finci koji imaju saune se temeljno okupaju u njima i posede malo, ali samo pre sumraka, pošto je nakon toga sauna "rezervisana" za duhove. Inače, oko ovog običaja se "otimaju" Finci, Rusi i Poljaci.

Japan

U zemlji ovako bogatoj istorijom, kulturom i tradicijom, "omakao" se i jedan neobičan fenomen. U Japanu je poslednjih godina običaj da se oko Božića jede - piletina iz restorana "KFC"! Američki lanac restorana brze hrane trlja ruke krajem decembra, pošto se Japanci sjate da bi kupili kofice piletine.

Ovaj neobični običaj datira iz sedamdesetih, kada je jedan doseljenik iz Amerike primetio da je u Japanu, gde se retko može naći ćureće meso, "piletina iz restorana KFC najpribližnija ćuretini". To je čuo i iskoristio jedan od menadžera restorana, i 1974. lansirao reklamnu kampanju "KFC za Božićnu večeru", čije rezultate možemo videti i danas.

Grenland

Kad smo već kod gastronomskih "avantura", stanovnici Grenlanda za Božić uživaju u kivijaku, lokalnom specijalitetu. Hvataju što više ptica auk, koje liče na pingvine mada nisu s njima u rodu, ubijaju ih, a zatim sa sve perjem, kljunom i nožicama uvijaju u fokinu kožu. Koža se zatim zatvara mašću, paket se pričvrsti kamenom da ne bi ulazio vazduh, i ostavi tako - mesecima. Rezultat je fermentisano telo ptice koje, kažu, miriše kao buđav sir, ali je fantastičnog ukusa.
(Mondo)

Нема коментара:

Постави коментар